Konyhai szín-összeállítások I.

Konyhánk hangulatának meghatározó pontja az, hogy milyen színeket jelenítünk meg. Vannak olyan szín-összeállítások, amelyek csak egy-egy trend időszakában népszerűek, majd pár év múltán kikopnak a divatból, s vannak olyanok, amelyek időtlen sikernek örvendenek. Érdekes lehet szemügyre venni, hogy egy-egy színt hányféleképpen lehet felhasználni.

Nézzünk pár példát!

Szinte minden stílushoz tudjuk passzítani a fehér színt. A lenti képen egy klasszikus angol dizájnnal kombinálták. A mart, keretes frontok, az apró kidolgozott részletek tökéletes harmóniát képeznek a fehérrel, ellenben ez egy sötét vagy rikító szín esetében már meglehet, hogy soknak hatna.  A színválasztásnak köszönhetően rendelkezik ez a konyha egy elegáns, kifinomult megjelenéssel. Érdemes azt is megfigyelni, ahogy a padló és a munkalap választás leheletnyi kontrasztot visz a fehér bútorok és falak közé. Konyhatervezésnél én is mindig ezt ajánlom a hozzánk betérő ügyfeleknek, hogy a fehér bútor esetében érdemes egy kicsit sötétebb járólapot/munkalapot választani, hogy ne legyen annyira „steril” az összhatás.

from: https://mydesignchic.com/category/plain-english-kitchen/

Ugyanakkor a fehér szín nem csak a klasszikus irányzattal párosítható ízlésesen, hanem a modernnel is!

A következő képen ennek egy ékes példáját láthatjuk:

from: http://kitchencove.net/wp-content/uploads/2015/06/white-modern-kitchen-cabinets_2.jpg

A két képet összehasonlítva vegyük észre, hogy tulajdonképpen mindegyik konyha ugyanazzal a színösszeállítással rendelkezik. Fehér frontok és korpusz, szürke munkalap és padló. Ennek ellenére, hogyha ránézünk a két képre, akkor mégis merőben más összhatást érzékelünk. Ugyanaz és mégis teljesen más. Mik is itt azok az apró, vagy nem is olyan apró különbségek, amik miatt ezt a tapasztaljuk?

Az első és legfontosabb különbség a front: a modern konyha esetében magas fényű frontokat alkalmaztak, igyekeztek minél nagyobb, egybefüggő felületeket kialakítani (ha megnézzük a klasszikus konyha esetében inkább több keskenyebb, kisebb elemmel dolgoztak).

Szintén nagy jelentőségű különbség, az hogy itt nem használtak fogantyúkat. Egy klasszikus bútor esetében szép megkoronázása lehet a bútornak egy különleges fogantyú választása, míg a modern stílus esetében azt tanácsolom, hogy inkább letisztult, egyszerű vonalvezetésű darabokat keressünk, vagy esetlegesen fogantyú nélkül is dolgozhatunk (ennek lehetőségeit egy következő blogban fogom majd kifejteni).

A fenti képekből akár arra a következtetésre is juthatnánk, hogy a fehéret csak szürkével lehet kombinálni, ellenben ez egyáltalán nincs így.  Az utóbbi évek nagy slágere a fehér front-tölgy munkalap kombináció.

from: https://deavita.fr/design-interieur/cuisine-design/cuisine-moderne-bois-chene/?image_id=105063

Ennek a kombinációnak nagy előnye, hogy élettel teli. A fa erezetes nagy felületek melegséggel töltik meg konyhánkat.  Így aki a naturális stílus híve, de mégis visszafogottabb személyiség, annak kiváló választás lehet ez az összeállítás.

Írta:
Kovács Alexandra
Belföldi értékesítési vezető 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × négy =